27-07-15

Roken, waar moet je het nog...


De rokers staan onder druk.
Er zijn niet veel plaatsen waar deze groep van mensen er nog eentje kunnen opsteken.
Er is zelfs sprake om het te verbieden op terrassen.
Zelf heb ik gerookt als een turk zoals ze zeggen, tot 3 pakjes daags, van die ouwe getrouwe Belga's.
Een stoomlocomotief kon er niet aan tippen, als je mij kon zien door de walmen had ik een stinkstok tussen de tanden, en de rest van het koppie zag je bijna niet.

Jarenlang, ik moet zo ongeveer 17 jaar geweest zijn toen ik aan het avontuur begon, mede door het aandringen van mijn leeftijdsgenoten.
Maar waarschijnlijk ook door gebrek aan karakter , en het willen stoer doen.
De fabrikanten waren in hun nopjes, door die babyboom die kwam aanzetten als een laag grijze mist.
Je moet weten dat er toen geen mens zei dat roken slecht voor de gezondheid was.
Je moest maar je kop buitensteken of je zag een reuzegrote affiche, of een emaille metalen bord aan een of andere gevel hangen meestal met een verleidelijke mooie dame erop, die haar verslaving zonodig moest delen met het  gemakkelijk te verleiden jonge volkje.
Ooit begonnen met Zemir, toen naar de 'Groene Michel' en Bastos, om na een twintigtal jaren naar de Belga om te schakelen.
En toen zeiden ze plots dat het kankerverwekkend was, dus vonden wij het voldoende over te gaan op filtersigaretten.
Man, hoeveel keer ben ik zonder sigaretten gevallen, of stekjes, om dan soms kilometers ver te rijden naar een winkel die in de late uurtjes nog open was.
Ook, wie heeft er als verstokte roken geen , zei het minuscule gaatjes gebrand in zijn frisgewassen hemd, of zelfs anderen kennis laten maken met de immense hitte van het bekende witte duiveltje.

Eindelijk, na enkele vruchteloze pogingen kon ik in 1999 de knop omdraaien, na meer dan 35 jaar, en kon ik aan een nieuw leven beginnen zonder de sigaret.
Door de jaren heen had ik ondertussen wel een kleine woning laten opbranden ten gunste van Michel, Bastos en Belga, die er , mede met de centen van vrienden een klein kasteel mee kochten en appartementsblokken aan zee.
Maar ik ben vrij, en de vrouw gelukkig dat de gordijnen, behang, en klederen niet meer bruin worden en ruiken naar de sigaretten.

Hopelijk ben ik Piet met de zeis ontglipt, en gaat hij ergens anders iemand met dichtgeslibde longen een afscheid bezoekje brengen.
Ik heb zelfs een paar vrienden die de strijd hadden verloren tegen deze vreselijke ziekte naar hun laatste rustplaat begeleid, wat een verlies aan goede mensen...

Jammer dat er nog altijd zoveel gerookt wordt door het jonge volkje, niettegenstaande ze het al goed weten wat er gaande is, en als ze hun kop buitensteken weer affiches zien hangen, maar nu, zonder de verleidelijke meiden, met de boodschap hoe slecht het wel is.
Nu, je komt een paar kilo bij, je geldbeugel is iets zwaarden om dragen, maar dat kan niet op tegen de voordelen van het niet roken.

 

Voor de Die Hards

sigaret rokers, einde van de sigaret, stoppen met roken.

 

Gepost door Roy Verge in Verhalen.. | Permalink | Commentaren (2) |  Print |  Facebook | | | | Pin it!

Commentaren

stoppen met roken is altijd goed, hoe lang je ook gerookt zou hebben

zelf heb ik nooit gerookt, k was altijd wat tegendraads, hoe meer leerlingen opstookten van te roken hoe minder ik wou haha
ofwel had ik er mijn goesting al van doordat ik als kind eens een sigaret van mijn vader nam en er op beet, jakkes :-D

mijn pa is lang geleden gestopt met roken, toen we eens op vakantie waren en veel in de bossen kwamen, daar mocht het niet hé en nadien eentje opgestoken en t smaakte niet meer
heb een oom verloren aan longkanker was pas 49 jaar toen

Niet op terrasjes zou heel leuk zijn, k vind het altijd lastig die rook, wil dan m'n adem inhouden, k vind het vies de reuk en alles

wel pech voor de rokers, alhoewel pech, als ze langer en gezonder kunnen leven, want t is een zware doodstrijd longkanker

Gepost door: fotorantje | 27-07-15

Reageren op dit commentaar

ik ben ook een niet roker, heeft mij nooit geïnteresseerd. Niettegenstaande ik wel uit een familie verstokte rokers kom. Waar sterven aan long- en keelkanker ed schering en inslag was.
Nu, mijn oudste broer stierf ook aan longkanker en heeft ook nooit gerook, het is natuurlijk niet de enige oorzaak.
Zo lang roken legaal is moeten mensen kunnen roken hé.
Maar ook niet-rokers hebben rechten, dus het blijft een moeilijk evenwicht.
Ik blijf het moeilijk hebben met de rokers die hun peuken gewoon op de grond gooien, de wereld is precies hun asbak.

Gepost door: pieterbie | 28-07-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.