27-11-13

De garnaal kruiers

Kruiers


Kuiers zijn vissers die zich op eigen kracht tot aan hun middel in de zee wagen, en slepen een net achter zich aan. 

De kruiers bouwen voort op de oude traditie van het strandvissen. Destijds waren het voornamelijk oudere vissers die niet meer op zee vaarden.  De beste periodes zijn het voor- en najaar. 

 Tijdens de wintermaanden, wanneer het water te koud is zijn er vrijwel geen garnalen  te vissen. De opbrengst het kruien ligt natuurlijk niet zo hoog als deze van de garnaalvisserij te paard omdat de netten veel kleiner waren.
Iedereen kan kruier worden, je moe dovoorn helemale opgetutematooid zien, je hebt nodig, een voorliefde voor de zee, een kruierspak en een net, en een karretje . In tegenstelling tot de paardenvissers van Oostduinkerke, die uiteraard een paard nodig hebben, zijn kruiers overal langs de Vlaamse kust te vinden. 

Traditioneel koken garnaalvissers hun versgevangen Gernoazen, zoals ze het zeggen in Ostende,  onmiddellijk na hun thuiskomst. Het fornuis wordt met hout gestookt en de garnalen worden in een ketel gekookt. Ze gebruiken daarbij altijd vers water waar ze wat zout aan toevoegen. 

Ik had zo'n 35 jaar geleden een kameraad, Fernand Vlaminck, een magere pezige man, en die was , zodra het goed uitkwam, te vinden aan de waterlijn.
Fernand  was nog né echten, je klaptie ie 't ostends van de koaje, e je kost ook ne ferm stik zuppen. 
 Ook  poepeloere of me ne ferme vliege in ze nooge, ton nog kost je em vienden ant gernaozen trekken, da was ton voer erdeure te komn zei ie...ne straffe boeten diene Ferre.

Die sleepte toendertijd een reuzegroot net achter zich aan om u tegen te zeggen.
Ik kon me niet voorstellen waar hij de kracht en moed vandaan haalde om zo een lange tijd, in soms woelig water met dit ding rond te zeulen.

En na het slepen over en weer tussen de strandhoofden, kwam hij op het strand, zette zijn gasbrander in gang die op zijn duwkar stond.
Deed een hoge aluminium kookpot vol zeewater, strooide iets groenig kruidig uit een groot blinkend blik met grote strooigaten in het water, en kookte in zeewater de vers gevangen en gezeefde  'gernozen' zomaar in de vrije natuur aan de vloedlijn. Heel 't annetjesnest stoend tonne eroend  voe te kieken of ter nietend van de karre zoe voln.

Wat er in dat strooisel zat heeft hij nooit gezegd, want dat.., dat was zijn geheim recept.

Af en toe zat er ook een grote hoeveelheid vis in het net, Pietermannen, Platvis, en ook regelmatig de prinses van de zee, mooie Tongen.
Als je dan de garnalen proefde, dan proefde je een explosie van smaken die je nog meer doet houden van de zee, en zou je nooit kunnen ervaren door het kopen van garnalen in bv een viswinkel
Je kan het vergelijken met de garnalen die met kustvissersvaartuigen worden gevangen: deze worden namelijk ook in zeewater gekookt, en aan de gernoas trap verkocht De 'gernoazen' vissers hebben bovendien een speciale bereidingswijze en elk wel een eigen geheim recept, en net zoals de vis vissers altijd beweren de grootste vis te hebben gevangen, de Gernoazenvisser zegt dat zijn beestjes de beste zijn..
Na het koken worden de garnalen te koelen gelegd. Verser kan je ze niet vinden, en je mag je bevoorrecht noemen als je er een poosje kan aanschaffen.

Van het kookvocht van de garnaalkoppen en pellen maakte hij dan nadien ook nog superheerlijke garnaal kroketten, waar er, zoals het den Fernand's eer was, meer garnaal dan deeg inzat.

Vandaag zag ik er twee bezig, het was nochtans erg koud daar in het water.
 Ik maakte enkele foto's van. De afstand was weer eens erg groot want het was laag water, en vanop de zeedijk is het niet zo gemakkelijk om goede foto's te maken, maar eb is natuurlijk de beste tijd om te kruien voor die mannen, een ervan is een brandweerman die het kruien als hobby beoefend… gezond werk en eten in een verenigd.

Kruiers, garnalenvissers, Oostende kruiers, roysfoto,

 

Kruiers, garnalenvissers, Oostende kruiers, roysfoto,

 

Kruiers, garnalenvissers, Oostende kruiers, roysfoto,

 

Kruiers, garnalenvissers, Oostende kruiers, roysfoto,

 

Kruiers, garnalenvissers, Oostende kruiers, roysfoto,

 

Kruiers, garnalenvissers, Oostende kruiers, roysfoto,

Moeder is er met de warme soep..

Kruiers, garnalenvissers, Oostende kruiers, roysfoto,

 

Kruiers, garnalenvissers, Oostende kruiers, roysfoto,

 

Kruiers, garnalenvissers, Oostende kruiers, roysfoto,

 

Kruiers, garnalenvissers, Oostende kruiers, roysfoto,

 

Kruiers, garnalenvissers, Oostende kruiers, roysfoto,

 

__________________________________

 


Commentaren

HUUM LEKKER DIE VERSE GARNALEN HET WATER KOMT IN DE MOND

Gepost door: erna | 27-11-13

Reageren op dit commentaar

mooie reportage, fijn ook om je uitleg er bij te hebben

Gepost door: merel | 27-11-13

Reageren op dit commentaar

Dit spreekt mij als natuurmens erg aan Roy. Wetenswaardig en tot de verbeelding sprekend. Vooral als je, zoals ik, ook nog eens gek bent op garnalen. :-)

Gepost door: Henk | 29-11-13

Reageren op dit commentaar

Mooie reeks en het verhaal erbij maakt het af! Ik wist niet dat er op die manier nog garnalen gevangen werden.

Gepost door: magda | 30-11-13

Reageren op dit commentaar

't is een hobby apart.
Mijn schoonvader heeft het jaren lang gedaan.

Gepost door: pieterbie | 09-12-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.