26-11-13

Het bos in Vlaanderen

 

Inplaats van de zogezegde zonevreemde  bossen te kappen, zouden ze beter het voorbeeld van Oostende volgen, die in enkele jaren tijd een gordel van bos in het schorre aanplantte, en die nog altijd doorgaat, dit met de hulp van een handvol vrijwillige aanplanters.
Minister Shauvliege ,Vlaams minister voor leefmilieu Natuur en Cultuur zou bijvoorbeeld zelf eens de handen de handen uit de mouwen kunnen steken, samen met haar collega's, als ze niet van achter haar bureau kan waarmaken wat ze als job kreeg toegewezen.
Joke, als oud 
 VKAJ (Vrouwelijke Katholieke Arbeidersjeugd) zou beter moeten weten, want bij de jeugdbeweging staat de natuur hoog in het vaandel. 

 

Bosbestand

 

In Vlaanderen dreigt ongeveer 20.000 hectare waardevol bosgebied gekapt te worden omdat het zonevreemd is. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wil die gebieden beter beschermen, schrijft De Standaard.

Schauvliege wil dat het Agentschap voor Natuur en Bos strenger is bij het beoordelen van aanvragen tot ontbossing. Ze wil op die manier vermijden dat actievoerders nog bossen moeten bezetten om aandacht te vragen, zoals bij de kap van het Lappersfortbos, en onlangs een stukje bos in Wilrijk. (of zijn 'ze' het al vergeten)

Karperstaat oostende, bosaanplant karperstraat, Yves Miroir boomplantdag, schepen Yves Miroir Oostende, roysfoto bosaanplant,De adviezen van het Agentschap zijn echter meestal niet-bindend. En dus moet Schauvliege praten met het departement Ruimtelijke Ordening, van Philippe Muyters (N-VA). "Om zeker te zijn dat we die waardevolle bossen kunnen behouden, zal ik met hem overleggen om zo veel mogelijk ervan als groengebied te laten inkleuren", zegt ze.

 

Karperstaat oostende, bosaanplant karperstraat, Yves Miroir boomplantdag, schepen Yves Miroir Oostende, roysfoto bosaanplant,


 

Professor Bart Muys, hoogleraar bos-ecologie en bosbeheer aan de KU Leuven, hield de Boswijzer, het meetinstrument van de Vlaamse overheid, tegen het licht. Volgens die Boswijzer zijn er in Vlaanderen tussen 2011 en 2013 meer dan 8.000 hectare bos bijgekomen, zo maakte minister van Leefmilieu en Natuur, Joke Schauvliege (CD&V), begin oktober bekend. Die vaststelling werd toen al op veel ongeloof onthaald.

Karperstaat oostende, bosaanplant karperstraat, Yves Miroir boomplantdag, schepen Yves Miroir Oostende, roysfoto bosaanplant,Het oordeel van Muys over de Boswijzer is hard. "Er worden villawijken met veel bomen, straten met bomen,bermen,golfterreinen en zelfs serres meegeteld. Overhangende kruinen aan bosranden dikken het totaal onterecht aan. De fouten zouden zelfs het aantal van 8000 hectare overtreffen, zodat er zelfs niets is bijgekomen, rekeninhoudend met gekapt zonevreemd bos. Aan de hand van de boskaarten van het Amerikaanse University of zouden er zelf meer verloren zijn gegaan dan bijgekomen.   

 

Karperstaat oostende, bosaanplant karperstraat, Yves Miroir boomplantdag, schepen Yves Miroir Oostende, roysfoto bosaanplant, herfstaanplant 2013 Oostende, stadsrandbos Oostende, groene gordel, natuurbos, struikrover, stephane bosaanplanting, Buitengoed stene, Guido Vandenbroecke oostende,

Dankzij de inspanningen van de mensen van Buitengoed, schepen Yves Miroir met stadsbestuur, en de vaste groep onvermoeibare vrijwilligers, maar ook de medewerking van scholen en bedrijven is het stadsrandbos ondertussen al een echt bos aan het worden, op een plaats waar één decennia geleden, geen boom te vinden was.
Daar mag weledelgeborene dame Shauvliege een punt aan zuigen.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Commentaren

Ja jullie planten tenminste bomen!

Gepost door: Joke | 26-11-13

Reageren op dit commentaar

jij lijkt mij nogal een fan van de Yves te zijn

Gepost door: pieterbie | 09-12-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.