10-10-11

Roodstaartbuizerd

 Roofvogel De Buizerd

Deze foto's plaatste ik enkele weken geleden voor een korte tijd, maar de eigenaar vroeg om te wachten tot na september. Dus hier zijn ze dan terug... 

Ik zag enkele aangename mensen die deze prachtige roodstaartbuizerd mee hadden in een houten kooi, met een soort riemen werd hij uit de kooi gehaald, want vliegen in de natuur mag hij nog niet, daar hij nog erg jong is, maar al zeker geschikt om enkele mooie opnamen te nemen van deze roofvogel.

Roodstaart buizerds zijn oorspronkelijk afkomstig van west  Alaska een noord Canada, Panama, enz. Dit hier is een vrouwtje, en die worden groter dan de mannetjes, die de valkenier ook thuis heeft,  zowat meer dan een halve meter lang, en wegen dan tussen 1,5 à 2 kg.
De vogels zijn eerder gemakzuchtig , en wachten graag hun prooi af in een boom, telefoonpaal of rotsen tot ze een prooi opmerken, dat zijn dan zoogdieren insecten, reptielen en vogels, die vangen ze dan in een duikvlucht.
Maar ook verse doodgereden dieren kunnen ze wel smaken, of vliegend hun prooi verschalken.

 

IMG_1960.jpg

Foto van een nog jonge buizerd. 

IMG_1959.jpg

 

roodstaartbuizerd,-1952.jpg

 

rs-buizerd_1945.jpg

 

rs-buizerd_1949-.jpg

 

rsbuizerd,-1943.jpg

Zoals zij mij hier bekeek, denk ik dat deze buizerd dacht, wat een lekkere malse klomp vlees...buiten mals zal de dame wel gelijk hebben denk ik ;-)

------------------------------

Gepost door Roy Verge in Vliegend spul | Permalink | Commentaren (11) |  Print |  Facebook | | | | Pin it!

Commentaren

toch hé roy,
vind ik dat zo'n vogel vrij moet zijn, vrij op de wind,
je moet geen dieren gevangen houden en zeker niet zo'n schoonheid...

mooi is ze....
héél mooi

Gepost door: klaproos | 21-07-11

Reageren op dit commentaar

Ben er accoord mee, maar in deze tijd, kijk maar hoeveel vergiftigde of beschoten dieren er binnengebracht worden in de opvang.
Dan mogen we blij zijn dat er nog een paar mensen zijn die deze dieren behoeden voor al dat kwaad.
Kijk hoeveel biotopen er verdwijnen, ook in afrika, door de merns, dan heeft dit zijn voordelen.
Hoeveel dieren zijn er al niet totaal uitgeroeid en verdwenen, daar hebben de bezitters en verzorgers geen schuld in, ze hadden dan beter in gevangenschap er enkel nog gehad...

Gepost door: roy's foto's | 21-07-11

wat een prachtbeest!

Gepost door: fotorantje | 21-07-11

Reageren op dit commentaar

Op die laatste foto, zo zonder dieptezicht met de snavel naar beneden tussen die ogen ...raar dat ik daar dan iets gelijkaardigs in kan zien met een uil... Je zou je afvragen hoe verwant die vogelsoorten zijn...

Gepost door: Frank Belin | 21-07-11

Reageren op dit commentaar

...kon niet laten om het even op te zoeken.

Koning Willem Alexander - vrije valkeniers vereniging
"Vogels zijn gewervelde dieren en vallen onder de klasse Aves. Zo’n negen duizend species zijn dan verder opgedeeld in ordes die te herkennen zijn aan hun toevoeging zoals bv. –formes. Toch zijn er door DNA onderzoek weer wat twijfels gerezen over de classificatie van sommige vogels. Zo blijkt dat de Falconiformes (valken, haviken, arenden etc.) nauw verwant zijn aan de Ciconiiformes (ooievaars). De ordes zijn onderverdeeld in families."

"Het gebruik van de Latijnse namen is van belang als we kontakten hebben over de landsgrenzen. In Amerika noemt men de Roodstaartbuizerd een Red Hawk. Verwarrend want het is toch een buizerd en geen havik. Kijken we dan naar de Latijnse naam wordt duidelijk dat het inderdaad een Buteo is. Nog een verwarrend voorbeeld is de Chiliarend. De Duitsers gebruiken namen als Aguja of Blaubussard of Blauadler of Kordillerenadler en de Engelsen noemen deze roofvogel black-chested buzzard-eagle of Grey buzzard. Kijk, dan is het fijn te weten dat het een Geranoaetus melanoleucus is zodat we weten over welke roofvogel we het hebben."

Wikipedia:
"Resultaten van genetisch onderzoek wijzen erop dat de uilen zich ongeveer 80 miljoen jaar geleden hebben afgesplitst van andere vogels. Ze hebben een gemeenschappelijke voorouder met de nachtzwaluwachtigen (Caprimulgiformes). Uilen zijn dus niet verwant aan de roofvogels, dit zijn twee andere orden, de Accipitriformes en de Falconiformes. Soms worden uilen nachtroofvogels genoemd en de roofvogels bijgevolg dagroofvogels."

Dit stond trouwens ook in wikipedia, interessant om weten:
"Uilen in het wild worden vaak niet ouder dan 3 jaar. Uilen in een dierentuin worden ouder. Dit komt doordat de uilen in de dierentuin een beschermd leven leiden en voor hun voedsel niet afhankelijk zijn van de jacht. In het wild worden uilen (vooral kerkuilen en steenuilen) vaak aangereden of vliegen tegen een hoogspanningskabel aan."

Gepost door: Frank Belin | 21-07-11

heel mooi, met een lichte voorkeur voor de derde foto...

groeten

Gepost door: willy | 21-07-11

Reageren op dit commentaar

Mooie vogel maar ik zie die toch liever in handen van iemand die er goed voor zorgt ,want het blijft een roofvogel.In de Ardennen zagen we een gewone buizerd in duikvlucht over een veld scheren.Die zag wellicht een prooi.Stel je voor dat die in je hoofd komt pikken.
Maar de uitleg over die vogel vind ik leerrijk.

Gepost door: magda | 21-07-11

Reageren op dit commentaar

super beest!

Gepost door: pieterbie | 21-07-11

Reageren op dit commentaar

een mooie vogel en wat vleugels , alleen jammer dat hij niet vrij kan rondvliegen

Gepost door: merel | 21-07-11

Reageren op dit commentaar

Knappe koppen

Gepost door: danique | 11-10-11

Reageren op dit commentaar

Oei Roy gevaarlijk man als de dames je smakelijk beginnen vinden !Al zijn ze zo mooi ! Groetjes

Gepost door: willy Duvel | 12-10-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.